четвер

Друзі, попрацюймо!

 Соната

Соната (італ. senate, від лат. sonare — звучати) — жанр інструментальної музики, призначеної для одного або кількох інструментів; інструментальний твір, що складається із трьох-чотирьох різних за характером і темпом частин.        
Термін «соната» відомий з XVI ст. Спочатку цим терміном називали будь-який інструментальний твір. На початку XVII ст. утворилося два типи сонат: церковні сонати (sonata da chiesa) та камерні сонати (sonata da camera). Соната для скрипки з чітко виписаною і розро¬бленою партією клавіру з'явилася у Й.С. Баха. У середині XVIII ст. інтенсивно формувався тип класичної сонати, і до кінця століття цей процес завершився.
Й. Гайдн, В.А. Моцарт, Л. ван Бетховен та інші композитори творили в жанрі класичної сонати. Композитори - романтики   збагатили   й   переосмислили цей   жанр.
Першими сонатами українських композиторів стали скрипкова соната М. Березовського та фортепіанні сонати Д. Бортнянського. Пізніше до цього жанру звертались М. Лисенко, В. Косенко, Б. Лятошинський, М. Тіца, Р. Сімович, Ю. Щуровський, В. Сєчкін та ін.
 Соната 37 Й. Гайдна - https://www.youtube.com/watch?v=0i3Xp6RweF0
К. Дебюссі. Соната для віолончелі та фортепіано ре-мінор - 
Домашнє завдання.

Послухайте одну з сонат композитора-класика та спробуйте виразити власні враження від прослуханого музичного твору  у творчій формі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар