четвер

"Carol of the Bells" (Звоникова колядка).

   Всесвітньо відома пісня "Carol of the Bells", що стала одним із символів Різдва у США є нічим іншим як перлиною української пісенної творчості з циклу щедрівок.
   Згармонізував "Щедрик", на основі народної мелодії і слів визначний диригент і композитор Микола Леонтович. Перша редакція пісні була написана до 1901—1902 років. Відтоді ще кілька разів перероблена, п'ята редакція вийшла у 1919 році.
  Вперше «Щедрик» був виконаний хором Київського Університету в 1916 році - в період, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав в Музично-драматичному Інституті ім. Миколи Лисенка. Перше виконання принесло композитору великий успіх. Ім'я Леонтовича стало відомим і в музичних колах, і серед широкої публіки.
   5 жовтня 1921 «Щедрик» був вперше виконаний за океаном - на концерті в Карнегі-Холі в Нью-Йорку. Пісня стала популярною настільки, що в 1936 році Пітер Вільховській, який працював для радіо NBC, пише англійську версію слів «Щедрика». Пісня нагадувала йому передзвін, і він зафіксував цей образ у своїх віршах. Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі Заходу під назвою "Carol of the Bells" (Звоникова колядка).
     До сьогоднішнього дня американські хори, професійні та аматорські, співають цей твір як колядку на Різдво.









Немає коментарів:

Дописати коментар